Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 i 1/2 szkl
mleko 1 i 1/2 szkl
woda 1 szkl
masło 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
jabłka 75 dag
rodzynki 2 dag
cynamon do smaku
sól do smaku
masło do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
śmietanka 1 buteleczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami

U gotować ryż na sypko. Wymieszać z połową cukru i łyżką masła. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, osuszyć. Jabłka cienko poszatkować, wymieszać z resztą cukru, cynamonem i rodzynkami. W wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formie układać warstwami ryż i jabłka, ugniatając łyżką. Ryż powinien stanowić pierwszą i ostatnią warstwę. Posypać z wierzchu kawałeczkami masła, przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku ok 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak