Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle dobrze nadziane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron muszle pół paczki (czyli jakieś 250g) d
mozarella 1 kulka
serek śmietankowy 250 gram, typu Philadelphia
ser żółty 200 gram, tartego, (a jeszcze lepiej
jajko 1 sztuka
pomidory bez skóry 1 puszka
bulion 1 szklanka
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku
oregano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle dobrze nadziane

Makaron gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie (ma być twardszy niż al dente, ale już elastyczny), odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przygotowujemy sos: Pomidory z puszki wlewamy do miski, kroimy je na mniejsze kawałki, mieszamy z bulionem, przecierem i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i cukrem.
Powstały sos wylewamy do żaroodpornego naczynia.
Mieszamy składniki nadzienia: pokrojoną mozzarellę, serek śmietankowy, starty ser żółty(trochę odkładamy), oraz jajko. Nadziewamy muszle i układamy je w naczyniu z sosem.
posypujemy po wierzchu resztą startego sera, skrapiamy 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20 - 25 minut, aż sos zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

vesenka 24.06.2012 16:53
wbrew pozorom robi się to całkiem sprawnie :)
Cukiereczek13 24.06.2012 13:13
pysznie wyglada :) chetnie wyprobuje przepis :)
parysek10 24.06.2012 12:45
elegancko podane
treonina 24.06.2012 12:05
wygląda świetnie, ale chyba sporo czasu potrzeba żeby to przygotować :-) spróbuję
niedozywiona 24.06.2012 10:58
zapowiada się bardzo pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak