Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka tęczowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 gram
jajko 3 sztuki
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 1 szklanki
cukier wanilinowy 2 łyżki
olej 2 łyżki
kakao 1 łyżka
kisiel 2 opakowania,(1 malinowy, 1 cytryn
sok z buraków 1 łyżka
kasza manna (do wysypania formy)
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka tęczowa

Margarynę porządnie utrzeć mikserem (prawie do białości) Nie przerywając ucierania dodawać po kolei żółtka. Dodajemy oba cukry. Ucieramy. Dodajemy olej i jeszcze chwilę ucieramy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z ciastem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z resztą składników.
Formę z kominkiem(niezbyt dużą, ok. 20-25cm) smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną.
Ciasto dzielimy na trzy części.
Jedną mieszamy z kakao
drugą z kisielem malinowym i sokiem z buraków
trzecią z kisielem cytrynowym
Ciasta (jest gęste) wykładamy łyżką do formy, warstwami, w dowolnej kolejności.
Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka4621 24.06.2012 10:08
ładna babka
Katarzyna87 24.06.2012 09:55
wesoła babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak