Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w jogurtowym sosie curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 1 szt.
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
sok z cytryny 2-3 łyżki
sos sojowy 3-4 łyżki
miód 2 łyzki
olej do smażenia
sól do smaku
białe wino 100-200 ml
jogurt bałkański 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w jogurtowym sosie curry

Mięso kroimy na drobną kostkę. Dodajemy sok z cytryny, miód, sos sojowy, alkohol, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, po pół łyżeczki imbiru, curry i gałki. Dokładnie mieszamy tak, aby marynata dokładnie przykryła kurczaka. Odstawiamy - na godzinę w temp. pokojowej lub kilka godzin do lodówki. Gdy mięso się zamarynuje odsączamy je i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy woda z mięsa odparuje dodajemy posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Kiedy kurczak już się zarumieni zestawiamy patelnię z ognia i dodajemy jogurt (jogurt nie może zawrzeć, bo się zważy). Doprawiamy do smaku gałką, imbirem, curry i solą. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z kuskusem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 04.02.2011 09:37
naprawdę fajny przepis
polly66 17.09.2010 07:58
wszystko co lubię:) szkoda,że więcej zdjęć nie dałaś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak