Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z fetą i szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak mrożony 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki, posiekanego
oliwa 1 łyżka
ser feta 200 gram
jajko 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fetą i szpinakiem

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Resztki ciasta zostawiamy (udekorujemy nim tartę)
Podsmażamy na oliwie czosnek. dodajemy szpinak, pieprz i odrobinę soli. Gdy szpinak się rozmrozi i podsmaży dodajemy połowę pokruszonej fety i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszamy. Teraz dodajemy resztę pokrojonej w kostkę fety i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Wykładamy farsz na ciasto. Na wierzchu układamy pociętą w paski resztkę ciasta francuskiego.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220stopni, aż ciasto się zezłoci, a farsz zetnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

niedozywiona 24.06.2012 10:41
jedno z najlepszych połączeń na świecie ! ale ciasta francuskiego nie znoszę w każdej postaci.
elka4621 24.06.2012 10:09
super
Rafał10 24.06.2012 09:12
uwielbiam połączenie fety i szpinaku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak