Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe babeczki z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 1 łyżeczki, suchych
mąka 1/2 kg
jajko 2 sztuki, lekko roztrzepane
masło 50 gram, roztopionego w garnuszku i
cukier wanilinowy 1 łyżka
rabarbar 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki, do rabarbaru

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki z rabarbarem

Wodę i mleko podgrzać w garnuszku (ma być ciepłe, nie gorące).
Drożdże rozkruszyć w misce, zalać ciepłą wodą z mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodajemy prawie całą mąkę (zostawiamy ok. 1 szklankę), cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy pozostałą szklankę mąki.Ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Wyrabiamy jakieś 5 minut.
Z ciasta formujemy małe kulki, które wkładamy do foremek do muffinek (kulki wielkości ok. połowy foremki). Zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w małe kawałki.Zasypujemy cukrem i odstawiamy mniej więcej na godzinę.
Gdy ciasto w foremkach podrośnie, na wierzch każdej kładziemy mniej więcej łyżkę odsączonych kawałków rabarbaru. Ciasto się trochę zapadnie, ale tak powinno być. Brzegi ciasta można zawinąć do środka.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 16.08.2012 23:38
apetycznie wygladają
caffee_tea 16.08.2012 23:38
apetycznie wygladają
agnieszka214 24.06.2012 09:14
pysznie wygladają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak