Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tabule w paprykowo mięsnych łódeczkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 600 g
bułka czerstwa 1
sól, pieprz do smaku
oliwa
pomidor 3
ogórek zielony 1
szczypior
pietruszka
mięta liście kilka
oliwki zielone 300 g
sałata do dekoracji
woda 1,5 (wrząca)
papryka czerwona 3 duże
papryka czerwona 0,5
kasza 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tabule w paprykowo mięsnych łódeczkach

Papryki kroimy na pół (wzdłuż), usuwamy pestki, mięso mielone mieszamy z namoczoną wcześniej bułką, przyprawiamy solą, pieprzem, obklejamy obficie mięsem połówki papryk z zewnątrz, smarujemy z zewnątrz oliwą z oliwek, pieczemy łódeczki w rozgrzanym piekarniku spodami do góry (160°C) lub na opcji griil w mikrofali na pełnej mocy, (mięso może się skurczyć w trakcie pieczenia)

Kaszę kuskus wrzucamy do miseczki zalewamy wrzącą wodą (tak aby woda była o 1 cm nad poziomem kaszki), odstawić na 10 minut. Pomidory (bez miąższu), ogórek, cebulkę, paprykę pokroić drobną kostkę, oliwki w krążki, szczypiorek , pietruszkę, miętę drobno posiekać (odstawić część do dekoracji), wymieszać wszystko z kaszą kuskus, przyprawić solą , pieprzem, polać oliwą z oliwek, cytryną.

Gotowe łódeczki przekładamy na talerz na liściach sałaty (ja dałam po 2) nakładamy farsz, czyli nasze Tabule, dekorujemy zieleniną i oliwkami.

SMACZNEGO!!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 28.09.2011 19:19
świetne
ewelina/bunia 05.07.2011 20:34
super
Natalia/tubisiek 21.03.2011 20:38
wyglądają wspaniale!! :)
Emilia22 24.09.2010 07:21
wygląda super
polly66 16.09.2010 09:37
na pewno,z kuskusem o wiele bardziej mi smakuje niż z ryżem;)
misia53 31.08.2010 23:45
Pewnie smaczne!
bernika 13.08.2010 22:01
ciekawe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak