Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z jeżyn

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 5 kg
Kwas cytrynowy Prymat 50 g
cukier 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z jeżyn

Jeżyny należy umyć i przebrać. Powinny być nieco osuszone z wody. Przekąłdamy je do większego naczynia i zakrywamy talerzem, aby je przygnieść.
W tym czasie należy zagotować dwa litry wody z kwaskiem cytrynowym. Tak powstałą zawiesiną zalewamy jerzyny. Odstawiamy na jeden dzień, mieszając co jakiś czas.
Następnego dnia musimy przepuścić je przez sitko, aby oddzielić sok od owoców. Dodajemy cukier i dokłądnie mieszamy. Nalewamy do słiczków, lub butelek i szczelnie zamykamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.01.2014 23:36
Dobry taki.
Mati3 24.07.2012 16:18
świetny
Justyna223 24.06.2012 14:17
dzięki za czujność:)
parysek10 24.06.2012 12:49
z jeżyn :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak