Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
kakao 1/4 szklanki
woda 1/2 szklanki
jajko 5
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1/2 szklanki
margaryna 1
maślanka 1 szklanka
sól 1 szczypta
Krem:
mleko skondensowane 1 puszka
orzechy włoskie 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
margaryna 1/2 kostki
Polewa:
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
mleko 30 ml około
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym

Kroki postępowania

1
Margarynę trzymaną w temperaturze pokojowej ucieram z solą, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Kakao rozpuszczam w ½ szklanki gorącej wody. Mąkę pszenną mieszam z sodą. Do utartej margaryny na przemian dodaję kakao, wsypuję mąkę i wbijam jajka.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
2
Cały czas mieszam, aby powstała masa była jednolita. Na koniec wlewam maślankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na 3 części.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
3
Wylewam na okrągłą blachę i piekę w temperaturze 170°C około 30 minut. Upieczone 3 placki studzę. Zabieram się za krem.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
4
W rondelku na małym ogniu łączę mleko skondensowane z margaryną. Dokładnie mieszam i podgrzewam do momentu zagotowania. Gotuję do lekkiego zgęstnienia masy.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
5
Wsypuję posiekane i sparzone wrzątkiem orzechy włoskie i wiórki kokosowe.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
6
Krem intensywnie mieszam, aby składniki dokładnie się wymieszały.
Krok 6 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
7
Na upieczone placki czekoladowe nakładam krem.
Krok 7 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
8
Dokładnie rozsmarowuję na całej powierzchni placka. Przykrywam kolejnym plackiem czekoladowym i powtarzam czynności. Zużywam wszystkie 3 placki.
Krok 8 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
9
Wierzch ciasta okraszam polewą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady w odrobinie mleka (ilość mleka dopasowujemy do pożądanej gęstości polewy, ja wlałem około 20-30 ml).
Krok 9 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto
10
Smacznego.
Krok 10 - Ciasto czekoladowe przekładane kremem kokosowo-orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.05.2013 19:45
bardzo apetyczne chętnie bym się wprosiła na nie
ewelinapac 18.02.2013 20:26
świetne ciasto , na pewno smaczne a i wygląda cudnie
Anna169Hosz 04.09.2012 13:26
Bardzo apetyczne.
caralajna 17.08.2012 09:12
bogate ciasto, mniam :)
GOSIA18 24.06.2012 15:01
pyszności
Aneta41 24.06.2012 13:56
Pyszota! a wygląda jakby były w kremie ananasy
Katarzyna87 24.06.2012 09:53
fajny
stokrotka 24.06.2012 09:08
świetny przepis
Ewa6274879 23.06.2012 23:48
mnóstwo pysznych smaków :)
foczka-ks 23.06.2012 23:39
apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak