Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na butelce piwa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
mieszanka przypraw do drobiu
piwo 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na butelce piwa

To jest bardziej sposób przygotowania niż sam przepis. Dzięki takiej rewelacyjnej sztuczce kurczaka nie trzeba obracać, opiecze się równo i nie będzie z jednej strony "mokry" a z drugiej chrupiący.
Kurczaka zamarynować wcześniej, najlepiej ok. doby wówczas przyprawy dobrze przejdą. Zamarynować na swój ulubiony sposób. Każdy woli inaczej.
Butelkę dokładnie umyć i zdrapać metki, odkapslować i nadziać na butelkę kurczaka. Postawić na brytfance, podlać trochę wody i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni. Czas od czasu dosypywać do butelki po łyżeczce soli, kurczak będzie polany piwkiem. Dzięki temu też mięsko nie wyschnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 08.02.2014 21:40
też tak robię
JOANNA16 27.06.2013 09:21
pyszności))))
przejs 24.06.2012 22:53
Teź muszę wkrótce takiego zrobić :)
Rafał10 24.06.2012 09:19
oooo dawno nie robiłam :)
msmariusz 23.06.2012 23:25
ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak