Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami-pełnoziarniste

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 i 1/2 szklanki
sól do smaku
cukier 4 łyżki
mąka pełnoziarnista pszenna
drożdże 2 łyżeczki, suchych
jabłka 3 sztuki
białko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami-pełnoziarniste

Kroki postępowania

1
szklankę mąki mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Wlewamy letnie mleko. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy tyle mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany (nie podaję dokładnej ilości, bo zależy ona od mąki)
Zostawiamy na ok. 20 minut żeby ciasto podrosło.
W tym czasie ubijamy białka na sztywno, a jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Do podrośniętego ciasta dodajemy ubite białka. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Mieszamy.
!
Krok 1 - Racuchy z jabłkami-pełnoziarniste foto
2
Na średnio rozgrzaną patelnię (lekko natłuszczoną jeśli trzeba) Wylewamy niewielkie porcje ciasta.
Krok 2 - Racuchy z jabłkami-pełnoziarniste foto
3
Smażymy na rumiano z ob stron na niewielkim ogniu, żeby się dobrze dopiekły.
Krok 3 - Racuchy z jabłkami-pełnoziarniste foto
4
Podajemy gorące.Smacznego!
Krok 4 - Racuchy z jabłkami-pełnoziarniste foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak