Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokilki z wędzonym łososiem i jajkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś wędzony plastry 100-150 gr
jajko 4 szt
masło 4 łyżeczki
bagietka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kokilki z wędzonym łososiem i jajkiem

Przygotowanie (4 kokilki - 2 porcje):
Do kokilek (ja używam te od kupnego creme brule) na dno położyć niewielką ilość masła (po ok. pół łyżeczki) i połowę łososia przeznaczonego na śniadanko. Urywać po prostu kawałki i układać je. Na wierzch rozbić po jednym jajku i położyć resztę łososia. Soli nie używać, bo wędzony łosoś jest sam w sobie słony. Na górę pokruszyć masełko i posypać pieprzem.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Do żaroodpornego naczynia wstawić kokilki i wlać wrzącą wodę tak, by zajmowała kokilki do połowy. Piec ok. 10 minut, wszystko zależy od jajek. Jak białko się zetnie, śniadanko gotowe!
Podawać z grzankami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 24.06.2012 15:05
pychota
przejs 23.06.2012 19:55
Takie śniadanko to ja rozumiem!
caffee_tea 23.06.2012 19:24
ciekawe przepis
Sylwia29 23.06.2012 19:16
Ciekawe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak