Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne placuszki z ricottą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ricotta 250 gram
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
mąka 100 gram
olej 1 łyżka
sól szczypta
cukier 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne placuszki z ricottą

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Ricottę, mleko, cukier i żółtka mieszamy na gładką masę (ja zmiksowałam) . Dodajemy olej. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Na suchą, teflonową patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron. Ważne żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo wtedy placuszki nie dopieką się w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 04.11.2013 13:31
mniam rewelacja
Sylwia29 23.06.2012 19:16
Pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak