Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe pancakes

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 400 gram
mleko 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżka
masło 2 łyżki, stopionego
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka, płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe pancakes

W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, cukrem i solą.

W drugiej misce mieszamy stopione przestudzone masło, jajka, mleko i jogurt.

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Ciasto powinno być dość gęste.

Smażymy z obu stron na rumiano na suchej, teflonowej patelni. Pancakes powinny być niezbyt duże (ok. 2 łyżki ciasta na 1 sztukę).
Ważne żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo inaczej wierzch się przypali, a środek będzie surowy.

Podajemy według własnych upodobań z owocami, serkiem waniliowym, bitą śmietaną, lodami czy sosem czekoladowym.

To jedne z moich ulubionych pancakes. Nie są tak leciutkie jak te z ricottą, ale są równie pyszne. Ta wersja jest delikatna i puszysta, ale ma bardziej zwartą, jakby biszkoptową strukturę i równie dobrze smakuje na zimno jak i na gorąco :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 17.08.2012 10:21
Wygląda apetycznie. Super pomysł
niedozywiona 23.06.2012 18:19
nic tylko robić i zjadać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak