Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kefirowe pancakes

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 0,4 litra
mleko 0,7 szklanki
mąka 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 6 łyżek
cukier wanilinowy 1 łyżka
masło 2 łyżki, stopionego
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka, płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Kefirowe pancakes

W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, cukrem i solą.

W drugiej misce mieszamy stopione przestudzone masło, jajka, mleko i kefir.

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Ciasto powinno być dość gęste.

Smażymy z obu stron na rumiano na suchej, teflonowej patelni niezbyt duże pancakes (ok. 2 łyżki ciasta na 1 sztukę).
Ważne żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo inaczej wierzch się przypali, a środek będzie surowy.

Podajemy według własnych upodobań z owocami, serkiem waniliowym, bitą śmietaną, lodami czy sosem czekoladowym.

Bardzo lubię tę wersję. Pancakes są puszyste, lekkie, mięciutkie i mają biszkoptową strukturę. Nie są zbyt słodkie.

Z tej ilości ciasta wyszło mi prawie 30 pancakes, więc jeśli w planach jest śniadanie dla dwóch osób, to ilość składników warto zmniejszyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 05.09.2012 21:33
Bardzo ciekawe i eleganckie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak