Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy do ryżu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 40 dag
cebula biała 2
masło 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek 2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
szczypiorek 1 pęczek
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżeczki
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy do ryżu

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Następnie dodajemy do cebuli pokrojone pieczarki, 2szklanki wody, kucharek i dusimy aż pieczarki będą miękkie i aż woda wyparuje. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną wraz z mąką. Dodajemy śmietanę do pieczarek. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Na wierzch posypujemy szczypiorek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 05.11.2013 22:01
Pyyychota!
IwonaKa 16.11.2012 20:50
skorzystam z przepisu,świetny sosik
Andysz 30.06.2012 00:54
fajny sos;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak