Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farsz boloński

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
marchew 1 sztuka
seler naciowy 1 sztuka
pomidory bez skóry 1 puszka
oliwa 4 łyżki
mięso mielone 1/2 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
bazylia 4 listki świeżej bazylii lub 1 ł
bulion 1/2 szklanki, mięsnego
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Farsz boloński

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, seler oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić pokrojone warzywa, bez pomidorów, i krótko poddusić. Dodać mielone mięso. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Dodać pomidory i koncentrat.
Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.

Ja nadziewam tym farszem naleśniki(jak na zdjęciu), albo używam do spaghetti, zapiekanek i lasagne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak