Sernik na zimno mojej babci

Sernik na zimno mojej babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 gramów
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jajka

    5 szt
  • mleko

    1/2 litra
  • żelatyna

    50 gramów
  • galaretka owocowa

    2 opakowania
  • Biszkopty

    1-2 paczki
  • rodzynki

    100-200 gramów
  • brzoskwinie

    1 puszka
  • aromat cytrynowy

  • ser biały

    800 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, potem podgrzewać aż się rozpuści. Żółtka, ser, cukier i masło utrzeć. Dodać aromat. Ubić pianę z białek. Masę ucierać i stopniowo dodawać schłodzone mleko z żelatyną. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami, schłodzić. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy zaczną tężeć - wyłożyć na masę sernikową. Schłodzić, aż wszystko dokładnie stężeje. Do masy serowej można dodać rodzynki, a przed wyłożeniem galaretki udekorować sernik owocami - np. brzoskwiniami z puszki lub świeżymi truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malina

29.10.2013 09:38
generalnie lubię wszystkie serniki

pestka

23.09.2012 11:23
bardzo go lubię

Małgorzata106

04.09.2011 14:55
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat