Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
cukier brązowy 1 szklanka
jajko 5 sztuk
olej 1 szklanka
wanilia (1 laska, można zastąpić cukrem
ser biały 350 gram (śmietankowy lub homogenizo
śliwki 1/2 kg
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
mąkę mieszamy z cukrem i sodą. Wlewamy olej i wbijamy 4 jajka. Mieszamy na gładką, gęstą masę.
Serek śmietankowy mieszamy z kilkoma łyżkami cukru (2-3, albo jak ktoś lubi to więcej. Trzeba próbować. Jak jest dość słodki wbijamy 1 jajko i dodajemy ziarenka wanilii. Mieszamy na gładką masę.
Śliwki kroimy w ćwiartki lub ósemki.

Blaszkę (średnią) wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy połowę ciasta, na to połowę masy serowej, a na to połowę śliwek. Na to reszta ciasta, reszta masy serowej i reszta śliwek.
I do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (u mnie 50 minut-godzina)
Smacznego.

Aha, ciasto a zdjęciu jest w trochę zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej (lubella pełne ziarno) I z fruktozą zamiast cukru. I jest pyszne :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 23.06.2012 16:59
super
ronald88 23.06.2012 14:54
polecam
iziona 23.06.2012 09:27
Wygląda apetycznie
Agnieszka91 23.06.2012 09:06
pycha
Robert10 22.06.2012 23:08
śliczne ci wyszło
barbarella 22.06.2012 22:55
ładnie wyrosło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak