Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 5 sztuk, większych
bakalie 1 szklanka,((sparzonych rodzynek,
cukier 1 łyżka
miód 2 łyżki
cynamon 1 łyżka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
masło 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżka
cynamon Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble z jabłkami

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jabłka kroimy na małe kawałki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pokrojone jabłka z bakaliami, cukrem, cynamonem i miodem. Wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę mieszamy z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w rondelku, i takim gorącym zalewamy suche składniki. Teraz trzeba to dobrze wymieszać.

Kruszonkę wykładamy na jabłka i wkładamy do piekarnika. Po ok. 40 minutach wyciągamy.

Ja podaję jeszcze ciepłe crumble z bitą śmietaną, albo lodami.

To wymarzony zimowy deser. Rozgrzewa, jest pyszny i cudownie pachnie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak