Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czarnych porzeczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

liście porzeczki 5-7 szt.
cukier waniliowy 3 op.
wódka 1/2 litra
cukier 350 g
skórka cytrynowa
porzeczki czarne 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnych porzeczek

Porzeczki przebrać, usunąć kawałki szypułek, umyć i dokładnie osączyć.
Na dno dużego czystego słoja (najlepiej wyparzonego) włożyć liście czarnej porzeczki.
Przesypać następnie porzeczki do słoja i lekko rozgnieść - zasypać cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę z cytryny i zalać wódką.
Wymieszać, zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie w nasłonecznione miejsce.
Po tym czasie wylać całość na sito wyścielone kilkoma warstwami gazy lub tetrą.
Po dokładnym odcieknięciu wycisnąć pozostałość z sitka.
Płyn można dodatkowo przelać przez papierowy filtr do kawy.
Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 miesiące.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 07.08.2012 08:59
uwielbiam nalewki
Habibi 18.07.2012 17:44
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
Gabriela8 28.06.2012 11:35
mój mąż lubi taką
daria2911 28.06.2012 09:54
muszę spróbować :)
Stenka 23.06.2012 20:45
Z porzeczek nalewki nie piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak