Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z powidłami śliwkowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 40 dag
masło 10 dag
margaryna 2 dag
cukier 2 szklanki
powidła śliwkowe 3 słoiki
jajko 2 sztuki
cukier puder do posypania
proszek do pieczenia 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z powidłami śliwkowymi

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka,, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. z ciasta oddzielamy 1/3 część iwkladamy do lodówki, pozostałą rozwałkowujemy, wykładamy na papier do pieczenia. Wykładamy powidła, ciasto wyjmujemy z lodówki, ścieramy na tarce. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy przez 45-50 minut w tem 180 stopni. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kalol 15.11.2023 18:07
Jakie są wymiary formy
Dorota59 12.09.2012 10:38
super do kawki
rutynka 25.06.2012 12:06
pycha
ronald88 23.06.2012 14:55
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak