Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farsz gryczany z pieczarkami i boczkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 3 woreczki
boczek wędzony 250-300 g
pieczarki 1/2 kg
cebula 2 duże
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
pieprz
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Farsz gryczany z pieczarkami i boczkiem

Boczek pokroić jak najdrobniej lub zmielić przez grube sitko - wytopić na patelni.
Kiedy boczek zacznie się rumienić dodać posiekaną cebulę i smażyć do zrumienienia.
W międzyczasie utrzeć na tarce pieczarki i dodać do cebuli z boczkiem - dusić, aż pieczarki stracą nadmiar wody.
Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Kaszę przełożyć do dużej miski, dodać pieczarki z boczkiem i cebulą oraz przyprawy do smaku - wyrobić dłonią na jednolitą masę.
Gotowy farsz schłodzić w lodówce.
Na drugi dzień masa staje się bardziej plastyczna i łatwiej faszerować nią pierogi.

Farsz nadaje się do pierogów, krokietów, nadziewania mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.07.2012 17:45
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak