Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
cukier wanilinowy 1 opak
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
PLUS:
masa makowa 1 puszka
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: rolada makowa

Białka ubiłam na sztywno. Dodawałam po jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodałam cukier, cukier wanilinowy, mąki i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksowałam. Główną blachę piekarnika wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 20 minut. Gdy ciasto było jeszcze ciepłe położyłam na nie pergamin i zwinęłam w roladę. Odstawiłam do wystygnięcia. Potem rozwinęłam, wyłożyłam masę makową i znów zwinęłam. Roladę zawinęłam w papier i odstawiłam do lodówki. Po około 3 godzinach zdjęłam papier.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.11.2012 08:50
apetyczna
[email protected] 17.08.2012 19:22
fajna rolada makowa
Betka 23.06.2012 11:09
pięknie wygląda ta rolada;)
jola1508 23.06.2012 10:29
robię taką na święta :) pyszna
paula99926 22.06.2012 19:02
dziękuję :)
daria2911 22.06.2012 18:08
najlepsza
parysek10 22.06.2012 17:00
wybitna
Piotr-21 22.06.2012 15:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak