Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mix duszonych warzyw

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 1 średnia sztuka
rzodkiewki 6 sztuk
czosnek 2 ząbki
biała rzodkiew ok. 10 cm kawałek
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna wg uznania
masło 1 łyżka
serek kremowy naturalny 1 czubata łyżka
pieprz do smaku
cebula czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Mix duszonych warzyw

Kroki postępowania

1
Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Rzodkiewki oczyścić, odciąć im liście i korzonki, każdą przekroić na pół. Białą rzodkiew obrać, pokroić w półplasterki.
Krok 1 - Mix duszonych warzyw foto
2
Wszystkie warzywa wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Mix duszonych warzyw foto
3
Do warzyw wlać 1/2 szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Dusić pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 3 - Mix duszonych warzyw foto
4
Jak warzywa będą już miękkie, dodać do nich masło, serek i pieprz. Wymieszać i smażyć bez przykrycia na dużym ogniu tak długo, aż prawie cały płyn odparuje, a sos zgęstnieje.
Krok 4 - Mix duszonych warzyw foto
5
Podawać jako dodatek do obiadu.
Krok 5 - Mix duszonych warzyw foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 29.01.2014 19:44
pyszny dodatek do obiadu
Sroczka 02.12.2012 22:26
Doskonały dodatek do obiadu.
gosia47-47 22.06.2012 15:22
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak