Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placuszek z brzoskwiniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 łyżki
cukier 1 szkl
jajko 10 szt
orzechy 30 dag
wiórka kokosowe 10 dag
mak 1 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
brzoskwinie 1 puszki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 6 szt
budynie śmietanowe 2 szt
masło 30 dag
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
delicje 2 opakowanie
kawa rozpuszczalna 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: placuszek z brzoskwiniami

Z białek ubić pianę i, , dodawać, po jednym, żółtku, a potem pozostałe składniki. Ciasto rozłożyć do formy i piec ok. 40 min w 200°C. Syrop z brzoskwiń zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i, mieszając, wlewać do niego zawiesinę z żółtek wymieszanych z budyniami i szklanką wody. Zagotować, ostudzić, utrzeć masę z kostką masła. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Na wystudzonym krążku ciasta układać warstwami: połowę kremu, delicje maczane w kawie, resztę kremu. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 28.09.2012 09:55
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak