Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 80 dag
mleko 150 ml
woda letnia 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 50 ml
jaja 2
ser biały 70 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy je. Ser przekręcamy przez maszynkę. Ser i ziemniaki łączymy ze sobą, dodajemy sól i pieprz do smaku i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Mąkę, szczyptę soli, mleko, wodę i 2 jajka łączymy ze sobą. Wyrabiamy ciasto. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Na każde kółko kładziemy niewielką ilość farszu. Dokładnie sklejamy boki ciasta. Pierogi kładziemy na ściereczce w odstępach, by się nie dotykały. Możemy lekko posypać mąką.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej i łyżeczkę soli. Gdy woda będzie się gotowała wrzucamy pierogi. Gotujemy do czasu gdy wypłynął na powierzchnię, Potem jeszcze 2 minutki. Co pewien czas delikatnie mieszamy, łyżką drewnianą.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Pierogi wyjmujemy na druszlak, by woda ściekła. Potem wykładamy na tacy , by się nie posklejały. Idealnie smakują ze śmietaną, jeszcze ciepłe. Smacznego!
Krok 5 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 05.04.2013 14:02
zawsze smaczna;)
Jodaj 20.09.2012 07:40
uwielbiam :)
Andysz 18.07.2012 10:22
mmm lubię ruskie!
Mati13 22.06.2012 13:44
ppyyszneee! 8)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak