Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szpinak 1 kg
ser żółty 20 dag
mięso mielone wołowe 30 dag
olej do smażenia
cebula 2
czosnek 5 ząbków
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie odcedzamy i kroimy w plastry. Szpinak podsmażamy na maśle. Dodajemy do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek.Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym-około10-15minut. Doprawiamy mięso przyprawą do grilla i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy spód 1/3 ziemniaków (plastrami). Następnie wykładamy połowę mięsa, a następna warstwa to połowa potrawki ze szpinaku. Następnie wykładamy drugą część ziemniaków, potem znowu mięso i szpinak. Na wierzch kładziemy pozostałe ziemniaki. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Nakrywamy. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180stopni przez 40 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 06.03.2013 15:14
pyszności!!!
wlicka 04.03.2013 00:12
ale smaczna....
Marta1986 13.08.2012 16:10
fajne
reniatka 16.07.2012 10:50
fajne
Andysz 01.07.2012 00:19
pychotka;)
ewka1978 22.06.2012 11:59
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak