Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki ptysiowe bardzo kruche

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło
sól szczypta
jajko 3
mąka pszenna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ptysiowe bardzo kruche

Do nie dużego garnuszka wlewamy wodę , dodajemy masełko i wstawiamy na mały płomień i podgrzewamy aż sie całość rozpuści , mąkę łączymy ze szczypta soli mieszamy i wsypujemy do wody z masłem , następnie miksujemy na małych obrotach lub ubijamy trzepaczką , aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnuszka , odstawiamy na bok, do chłodnego wbijamy jajka i miksujemy i powinno nam wyjść gęstawe ciasto. Tym ciastem napełniamy szprycę , ja użyłam końcówki o okrągłym otworze , wtedy możemy robić dowolne paluszki o różnych kształtach , blaszkę wykładamy papierem i wyciskamy paluszki , możemy zrobić z tego ciasta wyciskając dowolne kształty np kuleczki. Zapiekamy 10 minut w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasica2210 22.04.2013 23:47
ehh, kolejny przepis do wypróbowania :)
Malinka 11.12.2012 21:19
Bardzo fajny i szybki sposób na extra paluszki!
babcia
babcia 25.11.2012 19:53
ekstra lubię takie
SYLKA 20.08.2012 23:10
mniam mniam
Kaja35 20.08.2012 10:16
super
Kaja35 20.08.2012 10:16
super
Sylwia56
Sylwia56 19.08.2012 09:47
super
tomek18 31.07.2012 12:47
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak