Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt.
mąka 2i1/2 szkl.
cukier 2 szkl.
margaryna 1 kost.
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
masa
budyń waniliowy 1 szt.
mleko 1/2 l.
masło lub margaryna 1/2 kost.
żółtko jajek 2 szt.
truskawki świeże 30 dkg.
czekolada gorzka 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

cukier ubić z dwoma żółtkami dodać margarynę,mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i schłodzić w lodówce ok.30min.pozostałe jajka oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli jak się ubiją dodać żółtka zmiksować i połączyć ze schłodzoną masą podzielić ciasto na 2 równe części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.Ciasto wykładać na natłuszczoną blachę najpierw jasne na wierzch ciemne i upiec w temp.180st.ok.30min.Budyń ugotować w/g opisu na opakow.można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej aby był bardziej gęsty,przestudzić.Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę stopniowo dodając wystudzony budyń aż powstanie gładka jednolita masa.Truskawki umyć odszypułkować i osuszyć,na przestudzonym cieście układać pokrojone na ćwiartki lub na połowę na nie wyłożyć krem i wyrównać powierzchnię,po wierzchu możemy posypać startą czekoladą gorzką i udekorować truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.08.2013 07:27
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak