Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z kaszą gryczaną
Kasza gryczana ma dominujący smak, jednak kalafior też. Polubili się i była smaczna zupa!
- 1 kalafior
- 1,7l wywaru
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- plaster selera
- 100g kaszy gryczanej prażonej Kupiec
do dodania na talerzu
- śmietanka 12%
- gałązka koperku
Marchew, pietruszkę, seler i cebulę drobno pokrój. Zalej zimnym wywarem i gotuj 20 min.
Kalafior podziel na różyczki. Dodaj do zupy wraz z kaszą. Gotuj kolejne 10 min, mieszając by kasza nie przywarła do dna garnka.
Ściągnij zupę z ognia i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Na talerzu podawaj polane odrobiną śmietanki i posypaną świeżym koperkiem.
Pachnąca i smaczna polecam!