Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z kaszą gryczaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
wywar z kurczaka 1,7 litra
marchewka 3 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 1 plaster
cebula 1 sztut
kasza gryczana 100 gram
koperek 1 gałazka
śmietankado smaku do dekoracji
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z kaszą gryczaną

Bardzo lubię zupy warzywne, jednak po zaciągnięciu śmietanką stają się dla mnie mdłe. Jak zawsze drogą eksperymentów udaje się czasami zmienić tradycyjne kompozycje składników na takie które również smakują.

Kasza gryczana ma dominujący smak, jednak kalafior też. Polubili się i była smaczna zupa!

- 1 kalafior
- 1,7l wywaru
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- plaster selera
- 100g kaszy gryczanej prażonej Kupiec

do dodania na talerzu
- śmietanka 12%
- gałązka koperku

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę drobno pokrój. Zalej zimnym wywarem i gotuj 20 min.

Kalafior podziel na różyczki. Dodaj do zupy wraz z kaszą. Gotuj kolejne 10 min, mieszając by kasza nie przywarła do dna garnka.

Ściągnij zupę z ognia i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Na talerzu podawaj polane odrobiną śmietanki i posypaną świeżym koperkiem.
Pachnąca i smaczna polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 06.05.2013 08:28
ciekawy przepis:)
Justyna Jussstiii 22.06.2012 22:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak