Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik bezowy ze śmietaną i truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

blat bezowy
jajko 5 szt.
cukier 1,5 szkl.
mąka 2 łyżeczki
truskawki 1/2 kg.
cukier puder 1 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
śmietana kremowa 30% lub 36% 1/2 l.
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: torcik bezowy ze śmietaną i truskawkami

najpierw przygotować blaty bezowe,mocno schłodzone jajka wyjąć z lodówki i oddzielić białka od żółtek ubić zaczynając od wolnych obrotów miksera a kończąc na najwyższych,stopniowo dodawać cukier i pod koniec mąkę wymieszaną z cukrem,ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca i stawiała opór mieszadełkom miksera,przełożyć masę na blachę wyłożoną pergaminem i podzielić najlepiej na dwa blaty upiec w temp.100st.ok.2godz.Żelatynę zalać odrobiną wody i odstawić jak spęcznieje to rozpuścić.Truskawki przebrać,umyć,odszypułkować 1/3 zmiksować z 1/3 cukru pudru i wymieszać z 1/3 rozpuszczonej żelatyny,powstałą masą posmarować upieczony blat bezowy na nim układać połowę pokrojonych truskawek.W naczyniu ubić śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno wlać pozostałą żelatynę wymieszać i wylać na truskawki wyrównać,przykryć drugim blatem bezowym posypać cukrem pudrem i udekorować resztą truskawek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 19.10.2013 07:52
pyszny pomysł, zwłaszcza latem :)
Wafelek2601 01.06.2013 23:33
Taki torcik musi być pyszny.
AURELKA 17.08.2012 20:27
pracochłonny chyba ale coś za coś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak