Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw na sposób indyjski

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 1 szklanka
pomarańcza 1 sztuka
żółta papryka 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
rodzynki 1/2 szklanki
orzeszki ziemne 1/2 szklanki
pestki dyni 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
sól do smaku
masło klarowane 1 łyżka
posiekany szczypiorek 3 łyżki
przyprawy
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki
kolendra 1/4 łyżeczki
kardamon 1 szczypta
pieprz 1/4 łyżeczki
Goździki całe Prymat 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
laska cynamonu do smaku
woda 3/4 (gorąca)
imbir starty 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw na sposób indyjski

Kroki postępowania

1
Wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej i soli dokładnie rozdrobnij w moździerzu.
Krok 1 - Pilaw na sposób indyjski foto
2
Rozgrzej na patelni masło, dodaj rozdrobnione przyprawy i cały czas mieszając przesmaż je przez chwilę.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, imbir i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut.
Ryż bardzo dokładnie opłukany i odsączony przełóż na patelnię, wymieszaj i przez chwilę smaż mieszając. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj sól, świeżo startą gałkę muszkatołową i wymieszaj.
Krok 2 - Pilaw na sposób indyjski foto
3
Starannie umytą pomarańczę obierz cienko ze skórki i wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do ryżu, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz rodzynki. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na około 10 minut.
Krok 3 - Pilaw na sposób indyjski foto
4
Usuń skórki pomarańczowe, a ryż wymieszaj z orzeszkami ziemnymi i pestkami dyni.
Krok 4 - Pilaw na sposób indyjski foto
5
Pilaw podawaj posypany posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Pilaw na sposób indyjski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.10.2014 09:00
Z apetytem bym zjadła.
anemon 04.01.2014 08:45
Polecam, nam bardzo smakuje taka wersja.
Alex_M 03.01.2014 10:54
chętnie bym spróbowała, musi być aromatyczne! :)
Justa32 19.07.2013 17:48
pysznie wygląda
Wacław 11.07.2013 15:12
świetne danie ,brawo !
Granita 29.06.2013 08:57
sporo składników,ale zdjęcie gwarantuje,że warto;)
czekoladka_m 07.11.2012 17:34
Ale smacznie się prezentuje:)
Grazyna0211 24.10.2012 12:38
bardzo apetycznie wygląda
alaaa 03.10.2012 19:48
ale kolory,,super
ben-ka 29.07.2012 09:29
pilaw uwielbiam.
anemon 29.07.2012 07:44
Ten pilaw jest naprawdę dobry. Polecam.
caralajna 28.07.2012 18:56
ah, znasz się na tym co dobre :)
Justyna23
Justyna23 21.07.2012 17:40
jakie pyszne :-)
Beatris 22.06.2012 14:03
Bardzo apetycznie wygląda Twoja potrawa. Z chęcią zjadłabym porcyjkę.
suzana 22.06.2012 10:08
piękne danie, pewnie równie smaczne
ziutula
ziutula 21.06.2012 23:39
moje ulubione przyprawy z kolendrą na czele...
gosia47-47 21.06.2012 22:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak