Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likierek żelkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żelki 200 g
wódka 200 g
rum 200 g
Goździki całe Prymat 1 szt.
wanilia 1/4-1/3 laski
skórka z cytryny
skórka z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Likierek żelkowy

Żelki przełożyć do butelki półlitrowej, dolać wódki, zakręcić i pozostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu - w tym czasie żelki powinny się zacząć rozpuszczać.
Co kilka godzin można potrząsnąć butelką, aby wspomóc proces rozpuszczania.
Kiedy wszystkie żelki zupełnie się rozpuszczą, dodać po kawałku skórki z cytryny i pomarańczy, kawałek laski wanilii oraz jednego goździka - odstawić na tydzień.
Po tym czasie dolać rum, zakręcić i odstawić w chlodne i ciemne miejsce minimum na miesiąc, aż wszystkie smaki się zmacerują.
Sklarować, odcedzając przez papierowy filtr do kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 26.08.2012 16:37
oryginalny
Marta1986 21.08.2012 14:11
smaczne
romanrafal
romanrafal 10.08.2012 20:07
super
Habibi 18.07.2012 17:46
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
Anna69 21.06.2012 21:21
Uwielbiam żelki więc taki likier to coś dla mnie :)
krokodyl 21.06.2012 17:47
no extra , przyjadę za miesiąc :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak