Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa z wędzonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 dkg.
czosnek 3 ząbki
cukier 1/2 łyżeczki
mleko 2/3 szkl.
sól i pieprz
bagietka 1/2 szt.
jajko 7 szt.
kasza manna 3/4 szkl.
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
natka pietruszki po 1 gałązce
tymianek po 1 gałązce
wędzonka 1/2 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa z wędzonką

drożdże rozkruszyć dodać cukier odrobinę mąki i letniego mleka wymieszać odstawić do wyrośnięcia.Bagietkę pokroić namoczyć w mleku odcisnąć.Wędzonkę pokroić w drobną kostkę połączyć z bagietką,jajkami,posiekaną natką pietruszki i tymiankiem,zmiażdżonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołowa i zielem angielskim całość dokładnie wymieszać dodać kaszę manną i wyrośnięty zaczyn ponownie wymieszać.Przygotowaną masę wylać do natłuszczonej formy wysypanej tartą bułką z kminkiem,odstawić na 30min.aby ciasto podrosło i upiec w temp.180st.ok.30-40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.04.2013 10:01
takiej nie jadłem ,na pewno smaczna
caralajna 21.09.2012 11:04
musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak