Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miodowe wianuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 dkg.
cukier 1 łyżka
mąka 1/2 kg.
mleko 1 szkl.
miód pszczeli 2 łyżki
jajko
masło 1 łyżka
sól
orzeszki

Przepis i sposób przygotowania na: miodowe wianuszki

z drożdży,cukru,łyżki mąki i letniego mleko przygotować zaczyn odstawić do wyrośnięcia,do miski wsypać mąkę,miód,jajko,szczyptę soli roztopione masło i całość wymieszać na jednolita masę dodać zaczyn i pozostałe letnie mleko wyrobić ciasto dłonią jak zacznie się odklejać od dłoni to przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 porcji z każdej formować po 3 wałki i zaplatać warkocz zwinąć je w wianek i układać na natłuszczonej blasze po wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać orzeszkami wstawić do piekarnika na 180st.i piec na złoty kolor ok.20min.można polukrować po wystudzeniu lub do każdego wianka w środek włożyć ugotowane i pofarbowane jajko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 10.12.2013 21:09
muszą być pyszne
Wafelek2601 29.10.2012 20:13
Ciekawe
Motorek 17.09.2012 11:16
Smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak