Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczysty obiad

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 1,5 kg
bulion 1,5 szklanki
czosnek 4 ząbki
masło 4 łyżki
ziemniaki 8-10 sztuk
natka pietruszki
tymianek
rozmaryn
sok z cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczysty obiad

Czosnek przecisnąc przez praskę , utrzeć z solą , dodać szczyptę tymianku, rozmarynu i pieprzu - utrzeć.Umyte i osuszone mięso pociąć na grubsze plastry, skropić sokiem z cytryny, namazać pastą czosnkową i wstawić do lodówki na 2-3 godz.Po zamarynowaniu obsmażyć na oliwie z każdej strony , następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu. obłozyć masłem , polać bulionem i piec ok. pół godz.180*C . Ziemniaki obrać , podzielić na ćwiartki i dodać do mięsa. Polewać je powstałym sosem z pieczonego mięsa.Piec następne pół godz. w temp. 140*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 15.08.2012 11:45
pycha mięsko
Wacław 15.08.2012 11:45
pycha mięsko
Bożena13 23.07.2012 22:26
mmm.. super propozycja na obiad;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak