Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna baba

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 5 sztuk
masło 1 kostka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
ocet 2,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna baba

Margarynę podgrzać i przestudzić. Do miski wbić 5 dużych jajek albo 6 małych. Dodać również pozostałe składniki cukier, ocet, olej, margarynę i dowolny aromat.

Wszystko zmiksować dodając obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Natłuścić dużą formę babkową i wysypać tartą bułką.

Wylać 2/3 ciasta do formy, do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę wody. Zmiksować i wylać na jasne ciasto.

Babkę piec do suchego patyczka ok. 50min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 21.06.2012 14:13
wielkanocna czy nie - ja uwielbiam do herbaty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak