Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny tygrysek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser na sernik 1,3 kg
jajko 5 sztuk
cukier 1 czubata szklanka
mleko 3/4 szklanki
kasza manna 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka 3 szklanki
kakao 2 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny tygrysek

Do mąki dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko wymieszać siekając nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki.
Gdyby ciasto było zbyt suche można w trakcie zagniatania dodać śmietanę.

Do miski wybić jajka dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Dodać ser, mleko, dowolny aromat i kaszę mannę. Wszystko zmiksować i podzielić na połowy.

Do jednej części dodać budyń jasny np waniliowy a do drugiej czekoladowy. Wymieszać każdą część osobno. Żeby czekoladowa część sera była bardziej wyrazista można dodać trochę kakao.

Dużą blaszkę natłuścić i rozkruszyć palcami na nią 2/3 ciasta.

Wylać najpierw jedną masę serową, a potem drugą.
Widelcem fantazyjnie zmieszać obie masy.
Sernik będzie w prążki.

Na wierzch masy serowej rozkruszyć pozostałe ciasto.

Piec ok 60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak