Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze szczawiu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 2 pęczki
woda 2-3 litry
ziemniaki 10 sztuk
marchew
jaja 5 sztuk
śmietana 100 ml
Kucharek przyprawa uniwersalna
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
natka pietruszki
kość na wywar
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze szczawiu

Kość myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy wywar. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Szczaw płuczemy, osuszamy i kroimy. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich szczaw. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy do smaku sól, pieprz i Kucharka oraz sok z cytryny wedle uważania. Na koniec dodajemy pokrojone jajka, wcześniej ugotowane na twardo i posiekaną nać pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak