Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe kapelusze

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 5 dag
cukier 1/3 szklanki
masło 2 łyżki
alkohol 2 łyżki
mleko ok 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
aromat wg uznania
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kapelusze

W połowie szklanki mleka rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać do mąki, wbić jajka, dodać rozmiękczone albo rozpuszczone, wystudzone masło, ciepłe mleko, alkohol i aromat. Zarobić ciasto do czasu aż pojawią się pęcherzyki powietrza, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość wyłożyć na blat wysypany mąką. Lekko rozwałkować.

Wycinać krążki literatką, a w środku małym kieliszkiem.
Wrzucać na gorący tłuszcz najpierw oponki, a w nie wrzucać wycięte kółka.

Osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak