Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z warzywami i różowym ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberek 1 kg
woda 250 ml
zioła włoskie 1 łyżka
kucharek w płynie 2 łyżka
sól
pieprz kolorowy
mąka ziemniaczana 2 łyżeczka
olej 4 łyżka
sól 1 łyżka
warzywa mrożone 1 paczka
woda 4 (do ryżu)
ryż 4 (w torebkach)

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z warzywami i różowym ryżem

Zimną wodę wlać do garnka i zagotować.
Gdy się zagotuje posolić, dodać barwnik i ponownie zagotować.
Włożyć saszetki ryżu i gotować według czasu podanego na opakowaniu.
Po ugotowaniu ryż odsączyć z wody, wysypać go z woreczków z powrotem do garnka i przykryć aby nie wystygł.
Umyte i osuszone żeberka pokroić między kostkami na paski.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gdy będą rumiane podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić do miękkości.
Po około 30 minutach dodać przyprawy i dalej dusić.
Dodać warzywa na patelnie po włosku, wsypać mieszankę dołączoną do warzyw i dusić około 15 minut.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina wody i zagęścić nią sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.07.2012 15:56
apetyczne
ZEWA 22.06.2012 15:52
czasami trzeba czymś rozweselic danie a kolorowy ryż spełnia tę funkcję.
Rafał10 21.06.2012 11:14
ale ładnie wygląda :) smaczniutkie !
Karolcia12 21.06.2012 10:24
pysznie i zachęcająco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak