Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z warzywami i różowym ryżem
Gdy się zagotuje posolić, dodać barwnik i ponownie zagotować.
Włożyć saszetki ryżu i gotować według czasu podanego na opakowaniu.
Po ugotowaniu ryż odsączyć z wody, wysypać go z woreczków z powrotem do garnka i przykryć aby nie wystygł.
Umyte i osuszone żeberka pokroić między kostkami na paski.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gdy będą rumiane podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić do miękkości.
Po około 30 minutach dodać przyprawy i dalej dusić.
Dodać warzywa na patelnie po włosku, wsypać mieszankę dołączoną do warzyw i dusić około 15 minut.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina wody i zagęścić nią sos.