Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką w galarecie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 80 dag
śliwki suszone 35 dag
sól
pieprz
wywar drobiowo-warzywny 500 ml
natka pietruszki 1 gałązka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką w galarecie

Kroki postępowania

1
Schab dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Długim nożem robimy dwie dziury przez całą długość schabu i nadziewamy go suszonymi śliwkami.
Krok 1 - Schab ze śliwką w galarecie foto
2
Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli schab jest szeroki, obwiązujemy go sznurkiem lub nitką, aby nadać mu bardziej okrągły kształt.
Krok 2 - Schab ze śliwką w galarecie foto
3
Smażymy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 minut.
Krok 3 - Schab ze śliwką w galarecie foto
4
Po tym czasie mięso studzimy, ściągamy sznurek i kroimy na średniej wielkości plastry, które układamy na głębokim talerzu lub półmisku. Przybieramy natką pietruszki i pokrojonymi w słupki suszonymi śliwkami.
Krok 4 - Schab ze śliwką w galarecie foto
5
Do zimnego wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, a następnie zagotowujemy i ciągle mieszamy do czasu aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i gdy zacznie lekko tężeć, zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki, aby galareta ładnie zastygła.
Krok 5 - Schab ze śliwką w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 22.06.2012 15:03
Radość dla mięsożerców:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak