Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z budyniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
śmietana 0,5 szklanka
drożdże 25 gram
margaryna 0,5 kostka
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z budyniem

Budyń przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przechłodzenia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i śmietanę rozmieszaną z drożdżami. Zagniatamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy szklanką kółka, na każde kładziemy porcję budyniu i porządnie zlepiamy.

Przed upieczeniem każdy pierożek możemy zamoczyć z wierzchu w rozkłóconym jajku i przycisnąć do cukru lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Pieczemy w 190' ok. 20 minut ( trzeba zerkać bo mi się pieką raz krócej raz dłużej )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.08.2014 08:07
smaczne pierożki
Rafał10 21.06.2012 11:26
pycha !
Anio?eczek 21.06.2012 07:37
super
Mysiunia 21.06.2012 07:28
bardzo apetycznie wyglądają :)
patusia 21.06.2012 03:36
Uwielbiam takie słodkości. Mma teraz na nie ochotę :)
matriasik 21.06.2012 03:05
Ale super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak