Makaron rurki z oliwkami i ricottą

Makaron rurki z oliwkami i ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron - grube rurki

    160 gram
  • pomidory dojrzałe

    300 gram
  • oliwa z oliwek

    2-3 łyżki
  • oliwki zielone

    8 szt
  • bazylia świeża

    kilka szt
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ser ricotta

    30 (stagionata)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron rurki z oliwkami i ricottą
Sparzone i obrane pomidorki oczyścić z nasion, a następnie delikatnie zmiksować i przełożyć do miski. Do masy pomidorowej dodać pokrojone w krążki oliwki ,rozdrobnioną bazylię oraz pokruszony ser. Doprawić całość solą i pieprzem,dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Odstawić sos na ok.30-40 min od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Makaron rurki z oliwkami i ricottą
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym, dokładnie wymieszać i
Krok 3 - Makaron rurki z oliwkami i ricottą
wyłożyć na talerze. Całość posypać dodatkowo rozkruszonym serem i ozdobić listkami bazylii. Podawać letni lub schłodzony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

lara

04.06.2013 15:39
proste i pyszne

Betka

04.08.2012 22:14
smakowite danie;)

elka4621

23.06.2012 20:54
ale pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat