Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt- piegusek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mak sypany 3 łyżki
wiórki kokosowe 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt- piegusek

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich po kolei obie mąki i proszek do pieczenia, później mak i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać dodając po łyżce sztywnej piany z białek. Jednolitą masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 170- 180 stopni. Tak przygotowane ciasto można dowolnie udekorować, no. czekoladą lub lukrem, można je także przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 15.08.2012 11:32
bardzo fajny
IZABELA29 14.01.2012 17:02
lubię takie
bami 30.05.2011 11:00
Jaki uroczy piegusek :)
Mati13 13.04.2011 11:47
smaczny
Ewelina47 15.12.2010 14:26
super wygląda
anja3107 09.07.2010 14:52
i smacznie wygląda
Iwusia 09.07.2010 10:45
Super ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak