Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron penne ze świeżymi pomidorami i bazylią /crudaiola/

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 160 gram
pomidory dojrzałe 300 gram
czosnek 1 ząbek
oliwa 2-3 łyżki
bazylia kilka liści
pietruszka zielona do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron penne ze świeżymi pomidorami i bazylią /crudaiola/

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć do miski, dodać zgnieciony ząbek czosnku/ lub w całości, a przed podaniem można usunąć/, drobno p pokrojoną pietruszkę i bazylię,którą należy „porwać” w palcach.
Doprawić całość solą i pieprzem, dodać oliwę ,wymieszać i
pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 30-40min.
Krok 1 - Makaron penne ze świeżymi pomidorami i bazylią /crudaiola/ foto
2
Pod koniec okresu oczekiwania na połączenie się składników sosu ugotować makaron/ al dente/,
przecedzić i dodać do pomidorów.
Dokładnie wymieszać i
Krok 2 - Makaron penne ze świeżymi pomidorami i bazylią /crudaiola/ foto
3
nałożyć na talerze. Ozdobić listkami świeżej bazylii.
Makaron crudaiola doskonale smakuje również na zimno.
Krok 3 - Makaron penne ze świeżymi pomidorami i bazylią /crudaiola/ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak