Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na gulasz:
wołowina 1/2 kg.
papryka czerwona 2 szt.
marchew 1 szt.
por 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
sól i pierz
mąka 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
NA PLACKI
ziemniaki 1/2 kg.
cebula 1 szt.
sól i pieprz
jajko
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

mięso umyć pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej oliwie.Cebule i por umyć obrać pokroić w talarki,marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,paprykę umyć usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.Na patelni od pieczenia mięsa podsmażyć czosnek i cebulę dodać marchew,por i paprykę wymieszać podlać wodą dodać do mięsa,przyprawić do smaku na pikantnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości,pod koniec gotowania zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody.Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce razem z obraną cebulą dodać jajko,mąkę,sól i pieprz do smaku dokładnie wymieszać i smażyć rumiane placki na rozgrzanym oleju.Podawać z sosem węgierskim i łyżeczką śmietany gęstej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.11.2013 07:01
moje ulubione danie
Wacław 06.01.2013 11:37
lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak