Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ze szparagów na styl francuski

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi białe 3 pęczki
por (biała część) 3 szt po 7-8 cm
cebula 30 dag
wywar drobiowo-warzywny 2,5 litr na styl francuski
śmietana 30% 200 ml
sól
pieprz
masło klarowane 2 łyżka
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ze szparagów na styl francuski

Kroki postępowania

1
Szparagi obieramy, obcinamy 2-3 cm główki oraz 1 cm końcówki. Główki przesmażamy na rumiano na 1 łyżce masła. Końcówki szparagów wyrzucamy, a łodyżki tniemy na 1 cm kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Białe części pora myjemy i również kroimy w kostkę. Warzywa przesmażamy na pozostałym maśle.
Krok 1 - Krem ze szparagów na styl francuski foto
2
Po 3-4 minutach wlewamy wywar (przygotowany np. wg tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/231327/wywar-drobiowo-warzywny-na-styl-francuski.html), zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 2 - Krem ze szparagów na styl francuski foto
3
Wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy wszystkie warzywa. W razie potrzeby gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Gorącą zupę podajemy przybraną pesto z rukoli, główkami szparagów i płatkami migdałów.
Krok 3 - Krem ze szparagów na styl francuski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak