Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak po amerykańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 1 kg
mięta 3 gałązki
sok z cytryny 1 łyżka
olej 3 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak po amerykańsku

Szpinak umyć, usunąć grubsze łodygi i ewentualnie korzonki. Liście jeszcze raz wypłukać i włożyć do dużego garnka z niewielką ilością wrzącej posolonej wody. Gotować przez parę minut pod przykryciem (kilka razy zamieszać), by szpinak stracił zapach surowizny ale pozostał jędrny. Dokładnie odcedzić. Przyrządzić sos: oberwać listki z gałązek mięty, wypłukać, osączyć, rozetrzeć ze szczyptą soli, dodać sok z cytryny. Gdy sól się rozpuści, powoli mieszając - wlać olej. Doprawić cukrem i solą. Szpinak przełożyć do salaterki, liście polać sosem i lekko wzruszyć widelcem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak